Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Posted on

Vloer of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Het is een vraag die veel doe-het-zelvers, aannemers en huiseigenaren zich stellen bij het renoveren of bouwen van een badkamer: moet de vloer of de wand eerst worden betegeld? Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt, want er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van deze beslissing.

Factoren om te overwegen

Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden bij het beslissen wat er eerst betegeld moet worden – de vloer of de wand – in de badkamer:

 1. De grootte van de tegels – dit zal invloed hebben op hoe gemakkelijk de tegels te snijden zijn en hoe ze zich aan de muur en de vloer hechten.
 2. Waterafvoer- als de badkamer niet goed is afgedicht, kan er water lekken vanaf de vloer of vanaf de wanden, wat leidt tot schimmel en meeldauw.
 3. De algemene esthetiek en functie van de ruimte – dit kan helpen bepalen welk gebied van de badkamer het belangrijkst is om als eerste te betegelen.
 4. Decking – als u het bouwen van een nieuwe badkamer, wilt u tegelijkertijd het dekken van de droge muur gebieden voorkomen dat vocht naar het muurbedekking achter de tegels.

Vloertegels eerst

Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Een argument voor het betegelen van de vloer eerst is dat natte tegellijmen en specie gemakkelijk van muren kunnen druppen en ze kunnen verontreinigen. Bovendien zijn muren meestal vierkant en rechthoekig, terwijl de vloer meestal afgeschuind of afgerond is. Als de wand eerst wordt betegeld, moet u mogelijk kleine stukjes van de tegel snijden om in de nissen en hoeken van de vloer te passen. Dit kan leiden tot afval, extra werk en het risico van het creëren van zwakke punten in de tegelbovenplaatsing.

Lees ook:  Geef Je Badkamer Een Nieuwe Look Met Muur Stucen

Wanden eerst betegelen

Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Aan de andere kant zijn er redenen om de wanden eerst te betegelen. Bijvoorbeeld, als u van plan bent een grote, opvallende patroontegel op de muur te gebruiken, is de muur het focuspunt van de kamer. Door de wanden eerst te betegelen, kunt u de exacte locatie van de muurtegel bepalen en vervolgens de vloertegel aanpassen. Dit zorgt voor een nauwkeuriger en evenwichtiger visueel effect in de kamer. Bovendien is er minder kans op het beschadigen van de tegels die op de muur zijn geplaatst als u eerst de muur betegelt.

Hoe dan ook

Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

Het is belangrijk om te onthouden dat, ongeacht of u ervoor kiest om de vloer of de wanden eerst te betegelen, beide gebieden grondig moeten worden voorbereid voordat u tegels aanbrengt. De oppervlakken moeten glad, schoon en vrij van stof of vuil zijn om een betere hechting te garanderen. Bovendien moet er voldoende tijd worden gegeven voor de mortel en voegspecie om uit te harden, en de ruimte moet worden afgesloten voordat u doorgaat naar het volgende gebied.

FAQ

Vloer Of Wand: Wat Eerst Tegelen In De Badkamer?

 1. Moet ik de vloer of de wand eerst betegelen?
  Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van deze beslissing, zoals de grootte van de tegels, waterafvoer en de algemene esthetiek en functie van de ruimte.
 2. Wat zijn de voordelen van het betegelen van de vloer eerst?
  Een argument voor het betegelen van de vloer eerst is dat natte tegellijmen en specie gemakkelijk van muren kunnen druppen en ze kunnen verontreinigen.
 3. Wat zijn de voordelen van het betegelen van de wanden eerst?
  Als u van plan bent een grote, opvallende patroontegel op de muur te gebruiken, is de muur het focuspunt van de kamer. Door de wanden eerst te betegelen, kunt u de exacte locatie van de muurtegel bepalen en vervolgens de vloertegel aanpassen.
 4. Wat moet ik doen voordat ik tegels leg?
  Beide gebieden – de vloer en de wanden – moeten grondig worden voorbereid voordat u tegels aanbrengt. De oppervlakken moeten glad, schoon en vrij van stof of vuil zijn om een betere hechting te garanderen.
 5. Hoe kan ik voorkomen dat vocht vanuit de douche de muurbedekking achter de tegels bereikt?
  Deck droge muur gebieden voorkomen dat vocht naar het muurbedekking achter de tegels.
Lees ook:  Praktische Oplossingen Voor Een Kleine Badkamer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *