Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Posted on

Elektrisch installeren in de badkamer is een risicovolle klus waarbij de veiligheid van de gebruikers en de installateur voorop moet staan. Verlichting, verwarming en stopcontacten moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen om kortsluiting, elektrocutie en brand te voorkomen. Om deze reden is de NEN1010 opgesteld die specifieke richtlijnen geeft voor elektrische installaties in vochtige ruimtes zoals de badkamer. In dit artikel leggen we uit hoe veilig elektrisch installeren in de badkamer met Zone Badkamer NEN1010 in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

Wat is de NEN1010?

De NEN1010 is een norm die de veiligheidseisen voor elektrische laagspanningsinstallaties in Nederland vastlegt. Deze norm beschrijft de minimale eisen voor de aanleg en het gebruik van elektrische installaties en legt bijvoorbeeld vast hoeveel stopcontacten er in een ruimte aanwezig moeten zijn en hoe deze geaard moeten worden.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Wat is Zone Badkamer?

Zone Badkamer is een onderdeel van de NEN1010 die specifiek geldt voor badkamers en andere vochtige ruimtes zoals sauna’s. Deze norm verdeelt de badkamer in verschillende zones waarin verschillende veiligheidsmaatregelen gelden. Zo moeten bijvoorbeeld stopcontacten in zone 0 (direct onder de douche of in het bad) een spanning van maximaal 12 Volt hebben en gevoed worden door een transformator die buiten de badkamer geplaatst is.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Zone-indeling van de badkamer

Het is belangrijk om te weten in welke zone van de badkamer een elektrisch apparaat geplaatst wordt. Hieronder staan de verschillende zones in de badkamer:

 • Zone 0: Direct onder de douche of in het bad
 • Zone 1: Tot 2,25 m boven de vloer en binnen een straal van 120 cm vanaf de douchekop of badkraan
 • Zone 2: Binnen een straal van 60 cm vanaf zone 1 en tot 3 m boven de vloer
 • Zone 3: Buiten zone 2, maar nog wel binnen de badkamer (tot 2,5 m boven de vloer)
Lees ook:  Een Natuurlijke Look Voor Je Badkamer Met Houten Planken

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Veiligheidstips bij elektrisch installeren in de badkamer

Bij het elektrisch installeren in de badkamer moet je op een aantal veiligheidsmaatregelen letten:

 • Laat de installatie uitvoeren door een erkende elektricien
 • Gebruik alleen apparaten die geschikt zijn voor vochtige ruimtes
 • Gebruik alleen deugdelijk materiaal zoals waterdichte stopcontacten, schakelaars en verlichting
 • Zorg voor aarding van de elektrische installatie en apparaten
 • Plaats stopcontacten in zone 0 alleen als dit echt nodig is
 • Plaats geen stopcontacten boven het bad

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Hoe herken ik of een apparaat geschikt is voor de badkamer?

Elektrische apparaten die geschikt zijn voor de badkamer hebben meestal een IP-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen vocht en stof. Apparaten met een IP-waarde van minimaal IPx4 zijn geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Ook kun je letten op het KEMA-keurmerk dat aangeeft of het apparaat veilig is voor gebruik.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Kan ik zelf elektrisch installeren in de badkamer?

Het wordt sterk afgeraden om zelf elektrisch te installeren in de badkamer, zeker als je geen ervaring hebt met elektriciteit. Elektriciteit is gevaarlijk en verkeerd aangelegde installaties kunnen kortsluiting, elektrocutie en brand veroorzaken. Bovendien moet je aan strenge veiligheidseisen voldoen volgens de NEN1010 en Zone Badkamer. Laat de installatie daarom altijd uitvoeren door een erkende elektricien.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Hoe vaak moet de elektrische installatie in de badkamer gecontroleerd worden?

Elektrische installaties in de badkamer moeten regelmatig gecontroleerd worden om de veiligheid te waarborgen. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt af van de leeftijd van de installatie en hoe intensief deze gebruikt wordt. Over het algemeen wordt aangeraden om de installatie elke vijf jaar te laten inspecteren door een erkende elektricien. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met een vakman.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Wat zijn de gevolgen van het niet veilig installeren van elektriciteit in de badkamer?

Het niet veilig installeren van elektriciteit in de badkamer kan ernstige gevolgen hebben voor de gebruikers en de omgeving. Kortsluiting, elektrocutie en brand kunnen ontstaan door verkeerd aangelegde of beschadigde installaties en dit kan leiden tot letsel en materiƫle schade. Daarnaast kan een niet veilige installatie gevolgen hebben voor de verzekering en kan dit leiden tot afwijzing van schadeclaims.

Lees ook:  Laat Je Badkamer Stralen Met Terrazzo Tegels

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Hoe kies ik de juiste elektricien voor mijn badkamerinstallatie?

Als je een elektricien zoekt voor je badkamerinstallatie is het belangrijk om te kiezen voor een erkend bedrijf of installateur. Vraag bijvoorbeeld naar keurmerken en certificeringen en kies voor iemand met ervaring met het installeren van elektriciteit in vochtige ruimtes. Daarnaast kun je reviews en referenties opvragen om te kijken of eerdere klanten tevreden zijn. Vraag tot slot naar de garantie op de werkzaamheden.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

Conclusie

Veilig elektrisch installeren in de badkamer is van groot belang om ongelukken en schade te voorkomen. Door gebruik te maken van de Zone Badkamer NEN1010 norm en het inschakelen van een erkende elektricien kun je er zeker van zijn dat je badkamerinstallatie aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Let bij het kiezen van apparaten ook altijd op de IP-waarde en het KEMA-keurmerk.

Veilig Elektrisch Installeren In De Badkamer Met Zone Badkamer NEN1010

FAQ

 1. Wat is de NEN1010?
  • De NEN1010 is een norm die de veiligheidseisen voor elektrische laagspanningsinstallaties in Nederland vastlegt.
 2. Wat is Zone Badkamer?
  • Zone Badkamer is een onderdeel van de NEN1010 die specifiek geldt voor badkamers en andere vochtige ruimtes zoals sauna’s.
 3. Hoe herken ik of een apparaat geschikt is voor de badkamer?
  • Elektrische apparaten die geschikt zijn voor de badkamer hebben meestal een IP-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen vocht en stof.
 4. Kan ik zelf elektrisch installeren in de badkamer?
  • Het wordt sterk afgeraden om zelf elektrisch te installeren in de badkamer, zeker als je geen ervaring hebt met elektriciteit.
 5. Wat zijn de gevolgen van het niet veilig installeren van elektriciteit in de badkamer?
  • Het niet veilig installeren van elektriciteit in de badkamer kan ernstige gevolgen hebben voor de gebruikers en de omgeving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *