Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Posted on

Een warme badkamer is een echte luxe. Of je nu ‘s ochtends vroeg in je badkamer staat te tandenpoetsen of ‘s avonds een ontspannend warm bad neemt, een aangename temperatuur draagt bij aan je comfort. Vloerverwarming is een populaire oplossing om een badkamer op te warmen. In dit artikel lees je alles over de voordelen en mogelijkheden van vloerverwarming in de badkamer.

Wat is vloerverwarming?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Voordat we ingaan op vloerverwarming in de badkamer, is het belangrijk om te weten wat vloerverwarming precies is. Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warm water door buizen stroomt die onder de vloer zijn geplaatst. De warmte wordt geleidelijk aan de ruimte afgegeven via de vloer. Vloerverwarming is een energiezuinige manier om een ruimte te verwarmen omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en er minder warmte verloren gaat dan bij bijvoorbeeld een radiator.

Waarom vloerverwarming in de badkamer?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

De badkamer is een ruimte waar we graag wat extra comfort ervaren. Vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur aan onze voeten en voorkomt koude voeten op een koude vloer. Bovendien voorkomt vloerverwarming dat vocht op de vloer blijft liggen en zorgt het voor een snellere droging van natte handdoeken en matten. Vloerverwarming is ook praktisch omdat het geen ruimte inneemt, wat bij een radiator wel het geval is.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming, namelijk elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Bij elektrische vloerverwarming worden er kabels onder de vloer gelegd die warmte afgeven. Deze kabels worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Bij watergedragen vloerverwarming wordt er warm water door buizen onder de vloer gepompt. Het water wordt opgewarmd door een cv-ketel of een warmtepomp.

Hoe wordt vloerverwarming in de badkamer geplaatst?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Als je vloerverwarming in de badkamer wilt plaatsen, is het belangrijk om te weten dat het bouwen van de vloer anders verloopt dan normaal. Er moeten eerst leidingen onder de vloer worden gelegd, voordat de vloer kan worden gestort. Bij renovaties kan er worden gekozen voor een ‘droogbouwsysteem’. Hierbij worden dunne buizen op de bestaande vloer geplaatst en wordt er een nieuwe vloer overheen gelegd.

Lees ook:  Praktisch En Stijlvol: Schuifdeur Voor Jouw Badkamer

Zijn er nadelen aan vloerverwarming in de badkamer?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Het grootste nadeel van vloerverwarming in de badkamer is dat het relatief duur is om aan te leggen. Bovendien duurt het langer voordat de ruimte warm is dan bij bijvoorbeeld radiatoren. Dit kan worden opgelost door een slimme thermostaat te gebruiken die ervoor zorgt dat de vloerverwarming op tijd wordt ingeschakeld. Een ander nadeel is dat er bij lekkages onder de vloer moet worden gegraven om de leidingen te repareren.

Wat zijn de voordelen van watergedragen vloerverwarming?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van elektrische vloerverwarming. Ten eerste is het energiezuiniger omdat het water sneller warm wordt dan kabels en omdat het water op een lagere temperatuur kan worden ingesteld. Een ander voordeel is dat het mogelijk is om de badkamer efficiënter te verwarmen door de vloerverwarming te combineren met radiatoren.

Welke vloerbedekking is het meest geschikt voor vloerverwarming?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Niet alle soorten vloerbedekking zijn geschikt voor vloerverwarming. Doorgaans zijn tegels, vinyl en parket geschikt omdat deze materialen niet krimpen of uitzetten bij temperatuurverschillen. Houten vloeren zijn minder geschikt omdat het hout kan kromtrekken als het te warm wordt. Vraag altijd advies aan de leverancier voordat je een vloerbedekking kiest.

Hoeveel kost vloerverwarming in de badkamer?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van het type verwarming dat je kiest en de grootte van de ruimte. Doorgaans kost watergedragen vloerverwarming tussen de €50 en €100 per vierkante meter. Elektrische vloerverwarming is goedkoper, maar niet altijd energiezuiniger. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij erkende installateurs.

Hoe onderhoud je vloerverwarming?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Vloerverwarming heeft weinig onderhoud nodig. Het is raadzaam om de thermostaat regelmatig te controleren en de vloer schoon te houden. Als er bij watergedragen vloerverwarming lucht in de leidingen zit, kan dit zorgen voor een verminderde werking. In dat geval moet er water worden bijgevuld of moeten de leidingen worden ontlucht.

Lees ook:  Op Zoek Naar Stijlvolle Verlichting Voor Je Badkamer? Ontdek Onze RVS Spiegellamp

Werkt vloerverwarming met een warmtepomp?

Comfortabele Warmte In De Badkamer Met Vloerverwarming

Ja, vloerverwarming is goed te combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt niet op hoge temperaturen, maar juist op lage temperaturen. Dit maakt het systeem ideaal om te combineren met vloerverwarming omdat vloerverwarming op een lage temperatuur kan worden ingesteld.

Conclusie

Vloerverwarming in de badkamer is een energiezuinige oplossing voor een aangename temperatuur. Watergedragen vloerverwarming heeft de voorkeur omdat het energiezuiniger is dan elektrische vloerverwarming. Houd bij het kiezen van een vloerbedekking rekening met de geschiktheid voor vloerverwarming. Vraag altijd meerdere offertes op voordat je een installateur kiest. Zoek je meer informatie over vloerverwarming? Vraag gerust advies aan een specialist.

FAQ

 1. Wat is vloerverwarming?
  Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warm water door buizen stroomt die onder de vloer zijn geplaatst en geleidelijk aan de ruimte warmte afgeven via de vloer.
 2. Waarom vloerverwarming in de badkamer?
  Vloerverwarming in de badkamer zorgt voor een aangename temperatuur aan onze voeten, voorkomt koude voeten op een koude vloer en voorkomt dat vocht op de vloer blijft liggen.
 3. Zijn er nadelen aan vloerverwarming?
  Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat het relatief duur is om aan te leggen en dat het langer duurt voordat de ruimte warm is dan bij bijvoorbeeld radiatoren.
 4. Welke vloerbedekking is het meest geschikt voor vloerverwarming?
  Tegels, vinyl en parket zijn geschikt voor vloerverwarming omdat deze materialen niet krimpen of uitzetten bij temperatuurverschillen.
 5. Hoeveel kost vloerverwarming in de badkamer?
  De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van het type verwarming dat je kiest en de grootte van de ruimte. Doorgaans kost watergedragen vloerverwarming tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *